Lapset, lemmikkieläimet ja kemikaalit

Lapsiperheissä sekä perheissä, joissa on lemmikkieläimiä, kemikaalien käyttö ja säilytys vaatii erityistä varovaisuutta. Vastasyntyneen vauvan iho on erityisen herkkä; vauvan tekstiilien ja kosmetiikan valintaan tuleekin kiinnittää suurta huomiota. Vauvan hankintalistaan kuuluu niin vaatteita, vaippoja, pyyhkeitä, saippuoita, voiteita kuin kosteuspyyhkeitäkin, joiden valintaan kannattaa käyttää hieman aikaa.
Jo odottavan äidin kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että hän altistuisi mahdollisimman vähän erilaisille kemikaaleille. Kosmetiikan, erityisesti hajustetun kosmetiikan, käyttöä kannattaa raskausaikana vähentää.

Odottavan äidin tulee myös välttää tilanteita, kuten maalausta ja remontointia, joissa hän voi altistua erilaisille kemikaaleille. Aerosoleja tulee käyttää varovaisuutta noudattaen. Samat ohjeet koskevat myös imettävää äitiä.
Vauvan ohuelle ja herkälle iholle kannattaa käyttää saippuaa, voidetta ja shampoota vain tarpeen vaatiessa – ei joka pesun yhteydessä. Myös isompien lapsien kohdalla kannattaa kemikaaleja käyttää harkiten!

Vauvan kohdalla on hyvä vinkki valmistaa itse froteisia pesulappuja leikkaamalla pieniä paloja pyyhkeistä. Kun kostutat tällaisen palan vedellä, saat näppärän pesulapun, jolla voit korvata teolliset, hajusteita ja säilöntäaineita sisältävät valmiit kosteuspyyhkeet. Hajustetun talkin voi hyvin korvata hajustamattomalla, jolloin kemikaalikuormitus on pienempi. Kangasvaipat ovat hyvä vaihtoehto silloin, kun haluat vähentää vaippajätettä!

Vauvalle ja lapsille kannattaa valita mahdollisuuksien mukaan ympäristömerkittyjä tuotteita. Leluissa, jotka on tarkoitettu alle 3-vuotiaille lapsille, ei saa esiintyä lainkaan ftalaatteja. Nykyaikaiset tutkimukset pyrkivät selvittämään, voiko polykarbonaattia sisältävistä tuttipulloista irrota bisfenoli A:ta ja voiko tämä bisfenoli A aiheuttaa hormonihäiriöitä. Jos haluat välttää polykarbonaatista valmistettuja tuttipulloja, voit valita niiden tilalle joko lasista, polypropeenista tai polyeteenistä valmistettuja tuttipulloja.
Muistathan aina säilyttää vahvat kemikaalit siten, etteivät lapset tai lemmikkieläimet pääse niihin käsiksi! Älä koskaan luota siihen, ettei lapsi tai lemmikkieläin saisi turvakorkillisia pakkauksia auki; sekä lapset että lemmikkieläimet ovat kekseliäitä ja saattavat onnistua avaamaan tällaisenkin pakkauksen. Tämän vuoksi paras tapa estää vaarallisten aineiden joutuminen lasten ja lemmikkieläinten käsiin, on säilyttää ne lasten sekä lemmikkien ulottumattomissa.
Myös esimerkiksi monet lääkkeet ovat lapsille ja lemmikkieläimille hengenvaarallisia ja niiden säilyttämiseen tuleekin kiinnittää lapsi- ja lemmikkiperheissä erityishuomiota! Muista myös palauttaa käyttämättömät ja vanhentuneet lääkkeet joko ongelmajätteen vastaanottopaikkaan tai apteekkiin, ettei kotoasi löydy turhaan tarpeettomia lääkkeitä! Lapsi saattaa luulla lattialta löytämäänsä lääkettä karkiksi ja syödä sen kohtalokkain seurauksin. Pienten lasten vanhempien kannattaa varmistaa myös esimerkiksi isovanhempien luona vierailtaessa, ettei isoäidin tai –isän lattioilta löydy sinne pudonneita lääkkeitä, jotka lapsi voi laittaa suuhunsa. Joskus vanhukselta nimittäin saattaa pudota lääke vapisevista käsistä tai hän saattaa jopa unohtaa, että lääkedosetti on avonaisena keittiön pöydällä. Tilanteiden ennaltaehkäisy on paras toimintatapa tässäkin asiassa!

Kemikaalit tulee lähtökohtaisesti säilyttää alkuperäispakkauksissa, joissa varoitusmerkinnät sekä muut merkinnät näkyvät selkeästi. Jos lapsi tai lemmikkieläin altistuu jollekin kemikaalille tai ehtii niellä sitä, tiedät näin mitä pakkaus sisältää, jolloin oikeanlaisen ensiavun antaminen lapselle tai lemmikkieläimelle helpottuu ja nopeutuu – mikä saattaa joskus jopa pelastaa lapsen tai lemmikkieläimen hengen! Älä koskaan säilytä kemikaaleja elintarvikepakkauksissa, kuten juomapulloissa, ettei lapsi vahingossa erehdy luulemaan, että pakkauksessa on juotavaa tai syötävää!

Lisätietoja – More information

Lisätietoja lapsiperheen kemikaalien turvallisesta käytöstä, säilyttämisestä ja hävittämisestä saat ilmaisesta Kodin kemikaalien järkevää ja turvallista käyttöä –oppaastamme, jonka voit tilata asiakaspalvelustamme joko sähköisenä tai paperisena versiona. Asiakaspalvelumme yhteystiedot löytyvät Yhteystiedot-sivulta. Toimitamme oppaan ilmaiseksi sähköisessä muodossa, mutta otathan huomioon, että jos toimitamme oppaan postitse, joudumme perimään viiden euron käsittely- ja postituskulut kustakin lähetetystä oppaasta. Toimitamme oppaita postitse ainoastaan Suomeen. Ympäristön kannalta sähköisen version tilaaminen on tietysti paperiversiota parempi vaihtoehto!